Colagenul reprezinta mai mult de 95% din comopzitia peretilor tendoanelor. Capetele tendoanelor, care sunt părțile cele mai solide, sunt compuse aproape exclusiv din colagen, până la 99%. Proprietățile și funcțiile tendoanelor noastre depindin mod direct de arhitectura și calitatea fibrelor de colagen.

Tendoanele acționează ca suport esențial pentru mișcarea articulațiilor. Cele mai importante funcții ale tendoanelor sunt de a conecta muschii la oase, de a uni si stabiliza articulatiile scheletului, precum și transmiterea forței musculare în piesele osoase. De asemenea, tendoanele permit muschilor sa fie la o distanta optima de articulații.

Prin urmare, tendoanele, muschii si oasele formează o singură echipă care în mod constant lucreaza in sinergie. Din păcate, scăderea colagenului odata cu inaintarea in varsta, slăbește zona în care tendoanele sunt atașate la os, creând astfel o zonă fragilă, care este adesea cauza multor leziuni. De exemplu, o problemă comună cunoscută sub numele de tendinita și tendinoza este asociată în mod frecvent cu o lipsă de colagen.

Tendinita este o inflamatie a tendoanelor.  A fost adesea considerata drept cauza durerii tendonului precum și pierderii de forta și mișcare. Mai recent, cercetatorii au descoperit ca cei mai multi oameni diagnosticați cu această boală nu au nici un semn de inflamație în tendon. Din acest motiv, știința medicală a ajuns la concluzia că tendinita este cel mai des cauzata de o lipsa de colagen în țesuturile din tendoane si nu implica infiltrare de celule ale sistemului inflamator (inflamatie).

Colagenul ajută la menținerea structurii și fortei tendoanelor. Când colagenul se descompune, apar mici orificii în tendon, slăbindu-l și provocand durere. Tendinita afecteaza mai ales persoanele care îndeplinesc sarcini repetitive în locurile lor de muncă, sau in cazul sportivilor . Un alt exemplu de afectiune legata de tendoane este bursita. Bursita este umflarea bursei, care este un sacultet cu lichid care permite mușchilor sa alunece cu ușurință unul peste celelalt permitand si alunecarea muschilor pe oase .

Când te-a rănit la o articulatie sau la un tendon sau atunci când este folosit excesiv, bursa se umfla si cauzează durere, roșeață și senzație de arsură. Regiunile cel mai frecvent afectate de bursita sunt umerii, coatele si soldurile. Persoanele care suferă de această afectiune resimt durere, sensibilitate și rigiditate în apropierea zonei afectate. În consecință, muschii devin slabiti deoarece nu sunt folositi pentru a evita durerea cauzata.

Fie că este vorba de tendinita sau bursita, aplicarea de gheata pe zonele dureroase si relaxarea articulatiei poate atenua cu success disconfortul cauzat de acestea. Pentru afectiunile cornice sau pe termen lung, fizioterapia se dovedeste a fi o optiune importanta.

Un supliment de colagen hidrolizat 100% pur cum este Genacol ® confera un sprijin nutritional adecvat.