Potrivit Comitetului Internațional Olimpic (CIO), se estimează că numărul de consultatii la nivel mondial care rezultă din leziuni musculo-scheletice sportive (tendoane, mușchi, oase), este de peste 100 milioane pe an, dintre care 50% sunt legate de tendoane si ligamente. De asemenea, în conformitate cu CIO, aceste leziuni duce la o scădere semnificativă a performanței sportive, reduc capacitățile funcționale la locul de muncă și au o influență negativă asupra capacității de a practica sport la nivelul populatiei generale. Un procent ridicat din aceste leziuni sunt dificil de tratat si multi oameni sufera de dureri și dificultăți de miscare pe termen lung.

FIE CA PRACTICAM SPORT OCAZIONAL SAU SUNTEM SPORTIVI PROFESIONISTI, CAUZELE CELOR MAI MULTE LEZIUNI SUNT DATORATE URMATOARELOR TREI ACTIUNI:

  • Mișcări repetitive intense;
  • Suprasolicitare, ceea ce duce la o slăbire a oaselor, cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor si muschilor;
  • Tehnici de încălzire necorespunzătoare inainte de antrenament.

Cercetarile disponibile arată că practicarea sporturilor genereaza o presiune puternica asupra articulatiilor, aceasta presiune este cauzata in principal de două fenomene: deshidratarea tesuturilor, ceea ce le face mai vulnerabile, și  riscul de accident. Prin urmare, toate sporturile, care includ mișcări repetitive și opriri bruște de la mare viteză pot provoca leziuni ale articulatiilor. Astfel, ca urmare a impactului, tendoanele, ligamentele, mușchii si cartilajul pot prezenta fisuri, în principal pe suprafața țesuturilor articulare, iar in urma cicatrizarii va rezulta un țesut  mai slab.

Următoarele sunt studii recente care au tendința de a arăta că atunci când există un prejudiciu de sport, utilizarea de colagen hidrolizat reda sănătatea articulațiilor.

STUDIU PRIVIND ADMINISTRAREA COLAGENULUI LA SPORTIVI

De peste un deceniu, s-a dovedit că administrarea de colagen hidrolizat influențează concentrația de aminoacizi din sânge la sportivi. Studiul Beurker a arătat că a existat o schimbare a concentrației de aminoacizi in sângele sportivilor care au luat colagen hidrolizat. A fost observată o creștere semnificativă a concentratiei de glicină, prolină și hidroxiprolină.

Administrarea colagenului hidrolizat a demonstrat rezultate mai bune comparativ cu placebo și analgezice. 81% dintre persoanele din grupul care a primit colagen hidrolizat au prezentat o îmbunătățire semnificativă. In grupul placebo nu s-au observant imbunatatiri.

STUDIU PRIVIND GRADUL ȘI PUTEREA DE FLEXIE A PICIORULUI

Într-un alt studiu Rippe et al., s-a demonstrat că hidrolizatul de colagen are o influență asupra forței izocinetice. Acest studiu s-a efectuat pe 190 de pacienți care suferă de osteoartrită a genunchiului în timpul unei perioade de 14 luni, forta cinetica a piciorului a fost măsurată în timpul extensiei și flexiei.
Pentru grupul la care s-a administrat colagen hidrolizat, valoarea izocinetică a crescut semnificativ între 8 și 14 săptămâni, în timp ce în grupul cu placebo, nu a existat nici o crestere sau îmbunătățire.

STUDIU PRIVIND STRESUL MECANIC ASUPRA ARTICULATIILOR

Un alt studiu prezentat în 2007, la o conferință privind osteoartrita, de catre Societatea Internationala pentru Cercetare Osteoartrita (OARSI) și publicat recent in Cercetare Medicala si concluzii, vol. 24, No. 5, 2008, 1485-1496, a arătat că administrarea de hidrolizat de colagen a redus semnificativ simptomele create de stresul mecanic impus. O îmbunătățire semnificativă a fost demonstrata, de asemenea, în cazul unor probleme la nivelul articulatiilor genunchiului, care sunt, in cazul sportivilor, articulatiile cele mai afectate de durere.