Bolile osteoarticulare reprezintă jumătate din toate bolile cronice la persoanele de peste 60 de ani. Fără schelet, corpurile noastre ar fi doar o masă de carne moale. Scheletul este format din mai mult de 200 de oase, care au patru funcții principale:

În primul rând, scheletul susține greutatea corpului și functioneaza ca o ancora pentru toți mușchii și organele moi. In al doilea rand, scheletul joacă un rol important de protectie. Craniul protejeaza creierul, coastele proteja inima și plămânii iar vertebrele protejează măduva spinării. In al treilea rand, scheletul are funcția de stocare. Acesta conține 99% din rezervele minerale existente în organism. În cele din urmă, participă la funcțiile imunitare, deoarece celulele albe si rosii din sange sunt produse in maduva osoasa.

In timpul procesului de îmbătrânire, scăderea colagenului afectează în mod semnificativ structura osoasă deoarece organismul pierde colagenul, care este folosit ca si structura pe care se pot lega mineralele osoase. Aceasta determina modificări in densitate si flexibilitate, facand osul mai fragil.

Una dintre cele mai comune boli osoase legate de îmbătrânire este osteoporoza. Se caracterizează printr-o pierdere a rezistenței osoase, ceea ce duce la fracturi. Unul dintre markerii de scadere a densitatii osoase este reprezentat prin creșterea concentrației urinare a telopeptidului C din colagenul de tip I. Acest tip de colagen acționează ca un ciment pentru a ajuta la fixarea mineralelor in oase. Astfel, lipsa unui astfel de colagen slăbește oasele datorită lipsei de calciu, fosfor și alte minerale. Când oasele sunt mai poroase, ele sunt mai sensibile la fractura, în cazul unei simple cazaturi, care, în condiții normale, nu ar avea consecințe.

Osteoporoza apare progresiv cu vârsta. Incepand cu varsta de 50 de ani, patru din zece femei vor suferi o fractura din cauza osteoporozei. Oasele de la solduri, încheieturi și ale coloanei vertebrale sunt afectate cel mai des de fracturi din cauza osteoporozei.

Utilizarea unui produs ca Genacol ® oferă un suport nutrițional eficient pentru structurile osoase în timpul îmbătrânirii, întrucât furnizeaza cele cinci tipuri de colagen.