Ligamentele sunt fire scurte de țesut conjunctiv fibros bogat în colagen (aproape 80%), formând o structură extrem de solida cu multiple functii. Printre aceste functii se numara faptul ca ligamentele conecteaza oasele la articulații, dar nu conecteaza oasele la muschi, această funcție fiind realizată de catre tendoane. Anumite ligamentele sunt responsabile de mobilitate articulațiilor, evitând mișcări false. Astfel protejeaza articulatiile cand se produce o entorsa sau previn luxatiile in cazul unei miscari fortate (hiperflexie, hiperextensie).

Există un sistem complex de opt ligamente la nivelul genunchiului pentru a consolida oasele articulare ale acestuia si pentru a forma o capsulă conjunctiv foarte rezistenta. Ligamentele servesc și pentru a atasa diferite organe la peretele abdominal si a forma legaturi intre organe diferite, cum ar fi stomacul cu splina.

Mai mult, ligamente sunt foarte importante pentru acțiunea de masticatie deoarece facilitează deplasarea dinților și mandibulei.

Datorită scăderii in timp a colagenului, ligamentele noastre isi pierd rezistenta, elasticitatea și flexibilitatea, ceea ce provoaca o senzatie frecventa de rigiditate în articulațiile noastre. Gleznele, genunchii si incheieturile sunt articulațiile cele mai vulnerabile la leziuni ligamentare, de obicei numite entorse, care sunt în general cauzate de ruptura unuia sau mai multor ligamente comune. Principalele simptome ale unei entorse sunt durerea, edematierea(umflarea) și dificultățile de mișcare .